G2022_1608_banners CFL 202313

BIKE

Parcours

We bieden verschillende parcours met voor iedereen een mooie uitdaging! Ook voor zij die in het verleden aan Climbing for Life hebben deelgenomen hebben we verschillende nieuwe routes uitgestippeld!

Op vrijdag en zaterdag zorgen we voor uitgestippelde parcours met bevoorradingsposten onderweg. Op donderdag voorzien we inspiratie & .gpx files die jullie vrij kunnen verkennen.

Donderdag 22 juni

Route

Laghi de Cancano

17,8 km

887 hm

Forte Di Oga

7 km

542 hm

Bormio 2000

11 km

759 hm

Passo Mortirolo (Mazzo)

11,8 km

1325 hm

Passo Mortirolo (Grosio)

13,9 km

1169 hm

Giro Oga & Laghi di Cancano

32 km

1149 hm

Laghi di Cancano**

Geen betere opwarmer denkbaar op de eerste dag dan de beklimming naar Laghi di Cancano of Torri di Fraele. De meren van Cancano en de ruïnes van de torens van Fraele zijn het eindpunt van een begeesterend klimmetje. En dat omwille van de rust waarin je kan fietsen en de overvloed aan haarspeldbochtjes die je naar de top brengen. De weg is smal en tegelijk relatief doenbaar – hou wel rekening met 8 km klimmen aan pakweg 7% – en is daarmee toch enigszins atypisch voor de doorgaans lange en zware beklimmingen rondom Bormio. Een verborgen parel die in 2020 nog finishplek was van een Giro-etappe. Terugkeren naar Bormio doe je via dezelfde route. 

 

Forte di Oga**

Even buiten Bormio, in Santa Lucia, start de beklimming naar het Forte di Oga, een verdedigingsfort dat gebouwd werd in de vroege twintigste eeuw. En zoals dat gaat met de meeste forten, is ook dit exemplaar logischerwijze hoger gebouwd dan de stad. Je klimt 7 km aan pakweg 8% gemiddeld. Weet ook dat er een aantal venijnig steile strookjes op je pad liggen. Het geheel is allemaal niks in vergelijking met wat een Stelvio, Mortirolo of Gavia aanbieden maar weet dat dit voor een eerste kennismaking met het klimwerk toch even kan blijven hangen. Pluspunt: je kan tijdens het klimmen mooi uitkijken over Bormio en zijn vallei. 

 

Bormio 2000**

11 km klimmen en daarmee goed voor een totaal van 759 hoogtemeters. Is de beklimming naar het gelijknamige skistation, gelegen op – hoe kan het ook anders – 2000 meter boven zeeniveau. De beklimming ook waar rozetruidrager Damiano Cunego in de Giro van 2004 duidelijk maakte dat hij en niemand anders (ook zijn ‘kopman’ Gilberto Simoni niet) de heerser was van die Ronde van Italië. Een goede warming-up voor wat nog moet volgen tijdens Climbing For Life Bormio Ciao Stelvio maar tegelijk – dat moeten we toegeven – niet de allermooiste beklimming van het pak. 

 

Passo Mortirolo (Mazzo)**

Neem je de wagen naar Mazzo di Valtellina, dan weet je dat je aangekomen bent aan de voet van de beruchte Mortirolopas. En net vanuit Mazzo wacht je de zwaarste kant van de Mortirolo. Als je weet dat de eerste en laatste drie kilometer met hun 10% als ‘makkelijk’ bestempeld worden, dan besef je dat het middenstuk van 6 km je tot het uiterste zal dwingen. Je krijgt gemiddelde stijgingspercentages van 12% en meer voor de wielen geschoven, met pieken tot – slik – 18% (!). 

 

Passo Mortirolo (Grosio)**

De Mortirolo blijft de Mortirolo, of je ‘m nu vanuit westelijke of oostelijke kant beklimt. Wie Grosio boven Mazzo verkiest als vertrekpunt, wacht een iets langere (15 km) beklimming die bijgevolg ook net iets milder is. Nu ja, neem dat gerust met een korrel zout want zeker in de eerste drie kilometer is de Mortirolo vanuit Grosio meedogenloos met een gemiddelde stijging van 11%. De tien resterende kilometers blijven flirten met 9%, al zijn er gelukkig ook een paar korte momentjes van verpozing mogelijk.  

 

Giro Oga & Laghi di Cancano**

Een combinatie van de ritjes naar Forte di Oga én Laghi di Cancano. In twee trapjes verteer je bijgevolg twee mooie maar minder bekende beklimmingen uit de regio. Goed voor een totaal van 32 km en 1149 hoogtemeters. De aanloop naar de beklimming van Laghi di Cancano is net iets anders dan de route met enkel Laghi di Cancano op het menu. Via Pedenosso wacht je nog een steil strookje alvorens je op het traject met de haarspeldbochtjes komt. 

Vrijdag 23 juni

Route

Passo Gavia

27 km

1486 hm

Eita

78,4 km

2215 hm

Mortirolo da Sernio

90 km

3376 hm

Eita & Mortirolo da Sernio

116 km

4317 hm

Passo Gavia***

Misschien wel de ruigste bergpas van allemaal, die Gaviapas. Vanuit Bormio is het 27 km klimmen tot de top, al moet je de beklimming in twee luikjes opdelen. Het eerste luik, tot het dorpje Santa Caterina. Vanaf Santa Caterina slaat het echter he-le-maal om. De Gavia wordt een col zoals we die graag hebben. Met haarspeldbochten (althans in de eerste fase), met ruige rotsformaties, met steile pentes en met indrukwekkende decors. Eentje om met trots af te vinken op je bucketlist. Weet dat op deze col wielergeschiedenis werd geschreven. In de Giro van 1988 met name toen de nagenoeg bevroren renners in een ware sneeuwstorm vanaf de Gaviatop de duik naar Bormio moesten maken.

 

Eita***

Via de vallei van Grosina fiets je naar Grosio, tot de voet van de Eita. Zegt je niets? Vraag maar aan de Nederlandse wereldkampioene Annemiek van Vleuten wat deze 14 km lange beklimming voor haar betekent. Het is haar trainingsklim. Voor ons wordt het puffen… en genieten. Verslik je niet in de eerste kilometers want het wordt even heel steil, daarna kan je een prettig klimritme vinden. Vanaf km 9 gaat het gemiddelde stijgingspercentage van de klim weer wat de hoogte in. Tegelijk worden de vergezichten meer uitgesproken en waan je je bijna in een sprookje. Je fietst terug naar Bormio langs dezelfde route. 

 

Mortirolo (Sernio)***

Via de vallei fiets je net niet tot Tirano. Daar fiets je via het dorpje Sernio 15 km omhoog tot je via een plateau van pakweg 10 km de top van de Mortirolo bereikt. Vervolgens daal je weer tot wanneer je opnieuw de lange valleiweg bereikt die je naar Bormio moet brengen. Nog even iets over die beklimming van Sernio: eigenlijk is het klimmen tot een hoogte van 1830 meter; dan bereik je de top van de Passo di Guspessa, in het verleden al opgenomen in granfondo’s en ook in de Ronde van Italië voor beloften. Die Passo di Guspessa is misschien een minder klinkende naam dan de klassieke Mortirolo maar is wél mooier, aangenamer én gelijkmatiger. Kortom: een aanrader. 

 

Eita & Mortirolo (Sernio)****

Een combinatie van twee Climbing For Life-ritten waardoor je natuurlijk een optelsom van kilometers en hoogtemeters krijgt. En dat resulteert concreet in 4317 hoogtemeters en dat met slechts 116 km op de teller. Je combineert de Eita-beklimming met de Passo di Guspessa, samen goed voor 30 kilometer bergop fietsen. Een route zonder officiële Mortiroloklim maar deze twee verborgen parels samen doen één enkele Mortirolobeklimming verbleken. 

Zaterdag 24 juni

Route

Passo dello Stelvio

20,9 km

1594 hm

Stelvio Duo

71,8 km

3521 hm

Stelvio Trio

128 km

4985 hm

Passo dello Stelvio***

Hoeft geen betoog. De Stelviopas is een iconische col. Vanuit Bormio doe je evenwel niet de ‘klassieke’ kant met z’n 48 haarspeldbochten. Maar met 21 km klimwerk en 1600 hoogtemeters wacht voor velen toch een behoorlijke challenge. De zwaarste stroken vind je tussen kilometer 9 en 12, eens je voorbij de galerijtjes bent en een reeks haarspeldbochten op je wachten. Dit is ook de zone van de Stelviopas waar ‘onze’ Thomas De Gendt in zijn gezegende jaar 2012 naar ritwinst op de Stelvio fietste. Hoe vier jij jouw triomf?

 

Stelvio Duo***

In 72 km 3500 hoogtemeters overbruggen? Dat kan alleen maar met een dubbele beklimming van de Stelvio. Eerst fiets je vanuit Bormio naar de Stelviotop (21 km), om daarna de lange (24 km) afdaling in te zetten tot Prato allo Stelvio. Daar draai je je fiets 180 graden, om via dezelfde route terug te keren naar Bormio. De Stelviobeklimming vanuit Prato is legendarisch. Niet alleen om zijn weergaloze decors en aanblik en ook niet louter omwille van zijn 48 ’tornanti’ of haarspeldbochten, maar vooral ook omwille van zijn naam en faam in de wielergeschiedenis. De allereerste die in koers primus was op de Stelvio was campionissimo Fausto Coppi in 1953, zeventig jaar geleden dus. Op de voorlaatste Girodag haalde hij, dankzij een raid op de Stelvio, zijn vijfde en laatste eindzege binnen. 

 

Stelvio Trio****

Voor de diehards. Wat wil je, met net geen 5000 hoogtemeters voor 128 km? Er wacht je een dubbele beklimming van de Stelvio plus een extra ommetje naar Zwitserland met de beklimming van de Umbrailpas, die als het ware een ‘oprit/afrit’ vormt op 3 km van de Stelviotop. Achtereenvolgens ligt dus volgend klauterlabeur op de plank: de Stelvio vanuit Bormio (21 km), de Stelvio vanuit Prato (24 km) en de Umbrailpas (13 km) vanuit Santa Maria. Die Umbrailpas is met z’n gemiddelde stijging van 9% overigens een bijzonder pittig ding maar tegelijk is het zonder meer een plaatje. 

Inschrijvingen (t.e.m. 5 juni 2023)

Inbegrepen in de deelnameprijs
 • Exclusieve wielertrui
 • Unieke Climbing for Life buff
 • Goodie bag met sportdrank, sportvoeding, gadgets…
 • Georganiseerde toertocht op vrijdag en zaterdag
 • Bevoorrading met water, sportdrank, koeken, fruit,…
 • Technische bijstand
 • Medische service
 • Pasta Party
 • After Bike party met DJ
Extra’s
 • Ongevallen- en reisbijstandsverzekering: 30 euro (meer info)
Algemene voorwaarden

Indien je je inschrijft, verklaar je je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden. Lees deze voorwaarden grondig na.

Datum

Prijs*

Tot en met 30/11/2022

€ 135

Tot en met 31/03/2023

€ 140

Tot en met 05/06/2023

€ 145

* Geniet, als lid van Cycling Vlaanderen, van 10% korting op je deelname aan Climbing for Life.

Groepsinschrijving

(t.e.m. 5 juni 2023 – 23u59)

Enkel en alleen als je met 10 of meer deelnemers bent, kan je je inschrijven via de groepsinschrijvingsmodule.

Ben je met minder dan 10, dan kan je je inschrijving niet doorsturen en vervallen de reservaties via dat systeem.

Met minder dan 10 en toch samen inschrijven? Dat kan!

Het is mogelijk om meerdere personen toe te voegen via het individuele inschrijvingsformulier vooraleer je betaling te doen. Op die manier worden jullie inschrijvingen samen verwerkt. Inschrijvingen toevoegen kan door op de knop “verder winkelen” te drukken als je de vorige inschrijving hebt ingegeven.

 • Naamwissels zijn enkel mogelijk aan de inschrijvingsstand en nodig om als deelnemer verzekerd te zijn. Per wissel wordt ter plaatse € 5 administratiekost aangerekend.
 • Voor een groepsinschrijving met gezamenlijke afhaling moet je met minstens 10 personen zijn. Zijn er minder dan 10 deelnemers dan kan je je nog steeds als groep inschrijven maar dient elk groepslid zijn of haar deelnamepakket individueel af te halen.
 • Groepsinschrijvingen kunnen enkel via de officiële online inschrijvingsmodule. Excellijsten e.a. worden niet aanvaard.
 • Werkwijze online inschrijving: op het inschrijvingsformulier dien je eerst een groep aan te maken. Je ontvangt vervolgens een e-mail met de groepsnaam en je groepscode. Met deze code en het door jou gekozen paswoord (vergeet dit niet!) kan je de groep altijd beheren. Vervolgens kan je deelnemers toevoegen en verwijderen. Enkel de groepsverantwoordelijke kan deelnemers valideren. Je kan zoveel deelnemers aan je groep toevoegen als je wil.
 • Inschrijvingen kunnen als één pakket (alles samen) of individueel worden opgehaald. Geef dit duidelijk aan op het inschrijvingsformulier. Wanneer je ervoor kiest om alles samen af te halen, kan dit enkel en alleen door de groepsverantwoordelijke gebeuren. Bij individuele afhaling krijgen alle deelnemers een aparte bevestigingsmail met alle info om hun nummer af te halen.
 • Wanneer je groep volledig klaar is moet de groepsverantwoordelijke de volledige groep betalen. De inschrijvingen zijn pas bevestigd als de groep doorgestuurd én betaald is. Vanaf het ogenblik dat je groep afgesloten is, kunnen er GEEN WIJZIGINGEN meer aan je groep gebeuren. Wijzigingen aan je groep kunnen dan enkel nog ter plaatse aan de inschrijvingsstand gebeuren. Hiervoor wordt een administratiekost van € 5 per wijziging aangerekend.

Praktische info

Naast de machtige Stelvio staan dit jaar ook de Passo Mortirolo, Passo Gavia, Lagi di Cancano en de nieuwe parel de “Eita” op het programma. Graag nog even geduld alvorens we jullie alle gedetailleerde parcours meegeven.

DONDERDAG 22 JUNI

 • Afhaling deelnemerspakketten – Climbing for Life Village, Bormio
 • Vrije beklimmingen, wij zorgen binnenkort voor een aantal aanbevelingen


VRIJDAG 23 JUNI

 • Bewegwijzerde cyclotochten met bevoorrading, details geven we jullie later mee


ZATERDAG 24 JUNI

 • Passo dello Stelvio & andere cyclotochten
 • Pasta Party
 • After Party

Op de parcours zorgen we dat jullie regelmatig kunnen bijtanken met sportdrank & sportvoeding. De exacte locaties van deze bevoorradingen volgen later.

Climbing for Life Village, Via Manzoni, Bormio.

Sportograf is de officiële fotoservice van Climbing for Life. Na afloop van het evenement kan je hier je persoonlijke actiefoto’s terugvinden.

Climbing for Life biedt alle deelnemers de mogelijkheid aan om een ongevallen- en reisbijstandsverzekering af te sluiten.

Deze verzekering biedt basiswaarborgen, alsook een reisverzekering en bijstandsverzekering. De verzekering kan optioneel aangekocht worden bij inschrijving en geldt van woensdag 21 juni 2023 tot en met zondag 25 juni 2023 (5 dagen).

KOSTPRIJS: 30 euro per persoon

Let op! Materiële schade aan de fiets is niet inbegrepen

Heb je zin om op Climbing for Life een handje toe te steken en zo bij te dragen aan dit geweldige event?

Er zijn verschillende momenten en verschillende taken waar jij ons mee kan helpen.

Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar info@golazo.com

Niveaus

Climbing for Life mikt naar een breed publiek, mits de nodige fiets- en klimervaring. Er is voor ieder wat wils, maar een parcours in de bergen is uiteraard niet te vergelijken met een parcours in België of Nederland.

We delen onze parcours in met een sterrensysteem.
Zo kunnen alle deelnemers hun weg vinden binnen het aanbod van Climbing for Life.

Makkelijk
1/5

Vlakke of licht heuvelende rit die toegankelijk is voor iedereen met een basis aan fietservaring.

Gemiddeld
2/5

Een iets langere rit voor deelnemers met wat meer fietservaring die geen schrik hebben voor een klimmetje.

Zwaar
3/5

Een pittige tocht voor ervaren fietsers met voldoende ervaring op een bergachtig parcours.

Zeer zwaar
4/5

Een tocht voor ervaren fietsers met voldoende klimervaring die gene problemen hebben met lange klims (>15km) en steile hellingen tot ca. 15%.

Extreem zwaar
5/5

Enkel voor zeer ervaren fietsers met veel klimervaring en voldoende kracht om zowel korte zeer steile hellingen (tot 24%) als lange lange klims (van >15km) aan te kunnen.